De beste Portugese design tegels voor jouw huis

De beste Portugese design tegels voor jouw huis

Heb jij zin om jouw keuken of badkamer een beetje op te stijlen? Of wil je jouw woonkamer wat minder bleek maken? Portugese tegels zijn dan misschien wel een goede keuze voor jou. In dit artikel vertellen we je welke design tegels je het beste kan kiezen. Lees daarom gauw verder. 

Wat zijn Portugese tegels?

Wanneer je Portugese tegels ziet, weet je gelijk dat deze uit Portugal komen. Deze tegels staan namelijk bekend om hun rijke kleuren, verscheidenheid aan patronen en hun unieke motieven. In Portugal zie je vaak hele muren en vloeren vol geschilderd met prachtige vormen. Deze worden vaak met de hand geschilderd en zijn gemaakt van cement. De veel gefabriceerde tegels worden onder hoge druk geperst met al resultaat een cementtegel die is gevormd uit een laag zand, cement en water. Daar overheen zit een laag van marmer- en kiezelpoeder en zijn er organische kleurpigmenten op aangebracht. De tegels zijn erg poreus door dit maakproces en daarom moet je ze dan ook goed onderhouden. 

Het mooie aan Portugese tegels is dat ze ook nog eens duurzaam zijn. Je haalt dus niet alleen een uniek ontwerp in huis, maar je bent ook nog eens goed bezig met het klimaat. Omdat ze namelijk handgemaakt zijn, komt er geen verhitting bij het proces kijken en worden ze precies zo gemaakt als dat tien eeuwen geleden gebeurde. Zonder uitstoot en elektriciteit.

Hoe worden Portugese tegels geplaatst?

Portugese tegels zijn erg kwetsbaar en moeten dus netjes geplaatst worden, want voor je het weten breken ze. Impregneren is daarbij een belangrijk onderdeel. Dat houdt dat er een laag over de tegels wordt aangebracht, waardoor de tegels tegen water en vlekken kunnen. Dat moet met een impregneermiddel dat bij tegelplaatsing drie keer wordt aangebracht. Daarna is de regel dat je in elk geval elke zes jaar een nieuwe laag aanbrengt. 

Hoe moet ik Portugese tegels onderhouden?

Deze mooie design tegels blijven niet altijd mooi als je er niet goed mee omgaat. Het is dan ook een regel dat je in elk geval een keer per week de tegels goed schoonmaakt. Dat kan met schoonmaakmiddel dat speciaal geschikt is voor Portugese tegels. Als je daar niet aan kan komen, kan het eventueel ook met groene zeep of babyshampoo. Doe het in elk geval niet met allesreiniger of chloor – dat kan de tegels beschadigen op de lange termijn. 

Voor welke tegel moet ik kiezen?

Het voordeel van Portugese tegels is dat deze al van oudsher design tegels zijn. Omdat ze handgemaakt zijn, zijn ze uniek en kan je dus uit heel veel verschillende stijlen kiezen. Daarnaast kan je zelf bepalen of je ze op de vloer plaatst, of misschien eerder als keukenwand of in de badkamer. Met de unieke patronen kan jij een unieke kamer in je huis creëren. Het kan vanwege het unieke karakter voorkomen dat niet alle tegels hetzelfde zijn. Omdat ze handgemaakt worden, zit er soms een andere kleur in of is de vorm misschien net wat anders. Maar juist dat maakt het bijzonder om deze tegel in huis te halen. 

Table of Contents

Meer inspiratie: