Hoe ga je een behangcirkel zelf maken? Stappenplan!

behangcirkel

Het interieur van je huis wil je natuurlijk zo leuk mogelijk maken. Met een behangcirkel kun je erg leuk de muur mooi maken, zonder dat je de hele muur hoeft te behandelen. Je bestelt hiervoor een mooi behangcirkel in onze webshop. Er zijn verschillende prints waar je uit kunt kiezen, dus er zit er zeker een bij die goed bij jouw interieur past! Vervolgens ga je dit behang op een MDF-paneel plaatsen voor een mooi effect. Volg onderstaande stappenplan en je bent er zo mee klaar!

Wat heb je nodig?

Om een behangcirkel op een MDF-paneel te maken, heb je verschillende onderdelen nodig:

  • Behangcirkel van Muurtje
  • MDF-plaat van de grootte van de behangcirkel (met laklaag)
  • Behangrandenlijm
  • Behangspatel
  • Dubbelzijdige tape
  • Decoupeerzaag
  • Houten lat (ong. 1 meter)

De start van het project

Heb je alle boodschappen kunnen bemachtigen? Dan kunnen we over naar het maken van de behangcirkel. Je begint altijd met de MDF-plaat. Op de laklaag van de MDF-plaat ga je de behangcirkel plaatsen. Dit zorgt er namelijk voor dat de lijm niet door het MDF wordt opgezogen. Het is aan te raden om een MDF-plaat van 3 mm te nemen, maar een dikkere plaat kan ook altijd. 

Behangcirkel

Het zagen van de MDF-plaat

Als je de MDF-plaat in huis hebt, kun je hem direct op maat gaan zagen. In sommige gevallen is dit ook mogelijk om door de bouwmarkt te laten doen. In dit geval hoef je niet veel te doen bij deze stap. Als dit niet mogelijk is, zorg je ervoor dat je dezelfde grootte uitgezaagd als de behangcirkel groot is. Het is verstandig om met potlood de lijnen te zetten van de cirkel. Vervolgens ga je met een decoupeerzaag de MDF-plaat bewerken. Zorg ervoor dat je nooit in het potlood komt, maar een klein stukje erbuiten blijft. Je kunt namelijk vervolgens met schuurpapier de cirkel goed bewerken, zodat hij perfect rond wordt. 

Behang cirkel lijmen op de MDF-plaat

Als je de cirkel goed hebt uitgezaagd, ga je nu een spannende stap in. Je gaat er nu namelijk voor zorgen dat de behangcirkel op de MDF-plaat gelijmd wordt. Hiervoor gebruik je behangrandenlijm. Dit is altijd een handige fles met een borstel erboven. Het grootste voordeel aan deze lijm is dat je het kunt verschuiven als hij nog niet helemaal goed gelijmd zit. Zorg ervoor dat de krul uit de behang cirkel is gehaald. Dit kun je doen door er zware spullen op te leggen. Vervolgens smeer je de lak kant van de MDF-plaat in met de behangrandenlijm. Strijk het goed plat met een behangspatel. Leg vervolgens de behangcirkel voorzichtig op de MDF-plaat. Zorg ervoor dat je altijd van binnen naar buiten werkt, om het ontstaan van bellen zoveel mogelijk te beperken. Strijk tot slot de behangcirkel glad, zodat het goed op de lijm drukt. Als er toch bellen ontstaan, kun je deze ook nog goed wegstrijken. 

behangcirkel

Nu alleen nog maar ophangen!

Voordat je echt kunt gaan genieten van je zelfgemaakte behangcirkel, ga je hem natuurlijk ophangen. Hiervoor gebruik je een ophangsysteem. Je kunt zelf de keuze maken over wat voor ophangsysteem je hebt gekozen. Wij hebben zelf voor dubbelzijdige tape gekozen, omdat dit het beste past bij ons interieur en de dikte van de MDF-plaat. Als je de dubbelzijdige tape gaat plaatsen, kun je deze het beste eerst op de behangcirkel plakken. Vervolgens druk je de hele plaat op de muur waar je hem wilt hangen. Nu hoef je er enkel nog van te gaan genieten!Wil jij ook een eigen behangcirkel gaan maken? Kies een van de vele ontwerpen uit onze webshop voor het mooiste resultaat!

Table of Contents

Meer inspiratie: